Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

In mijn praktijk in Den Bosch behandel ik mensen met PDS. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of spastische darm is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.

Beweeglijke en gevoelige darmen

Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Teveel bewegingen  noemen we ook wel spasmen of verkrampingen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met name op rek of uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS. PDS wordt daarom ook wel prikkelbare of overgevoelige darm genoemd.

Helaas wordt er nog vaak gezegd dat er niets aan te doen is. Echter met hypnotherapie zijn deze klachten goed te behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 85% van de mensen hier baat bij heeft.

PDS prikkelbare darm syndroom

Behandeling

We kijken samen wat er aan de hand is en maken een plan, waarbij ik je help om opnieuw in contact te komen met je kracht zodat jij jezelf kunt genezen.

De behandeling bestaat uit een intakegesprek en 5- 10 vervolgconsulten.

 

Tijdens de vervolgafspraken

  • richten we de aandacht op leefwijze, voeding en inzicht in stressmomenten
  • maken we gebruik van ontspanningsoefeningen, hypnotische vaardigheden om de spanning en gevoeligheid van je dikke darm te verminderen.
  • kijken we ook naar je persoonlijke doelen en persoonlijke ontwikkeling

Mochten er meerdere consulten nodig zijn, in verband met andere problematiek of klachten dan is dat mogelijk

PDS Hypnotherapie

Hypnotherapie bij PDS  is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarmee prof. Dr.P.J.Whorwell is begonnen en dat vervolgens verder is uitgewerkt door Dhr. Mahoney klinisch hypnotherapeut.

Diagnose

Wanneer je de diagnose PDS via de huisarts of specialist heeft dan komt je in aanmerking voor het speciale programma van Michael Mahoney en prof Dr. Whorwell. De diagnose is belangrijk omdat hiermee andere organische afwijkingen aan de dikke darm uit gesloten worden. Gebruik van medicatie heeft geen invloed op de behandeling.

Tarief

Een behandeling duurt ongeveer 60-75 minuten en het tarief is € 75,- per behandeling.

Behandelingen worden (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering, meer informatie hierover vindt u onderaan deze pagina De prijs in inclusief BTW.

Afspraken

Een afspraak inplannen kan door mij een berichtje te sturen via het contactformulier of door te bellen. Het annuleren van een afspraak is kosteloos tot 24 uur van tevoren.

Vergoedingen en registraties

Ik ben aangesloten bij de VNT Beroepsorganisatie waardoor veel Zorgverzekeraars Massagetherapie (deels) vergoeden wanneer u aanvullend verzekerd bent. U heeft geen verwijzing nodig van de huisarts. Uw eigen risico is niet van toepassing op de aanvullende verzekering. Kijk bij uw voorwaarden onder complementaire geneeswijzen of natuurgeneeskundige behandelingen.

Tevens ben ik geregistreerd therapeut bij de koepelorganisatie RBCZ.
Lid VNT licentie nr 18.011
Lid RBCZ licentie nr 601243 R
BTW nr 152.01610.B01

 

Aansluiting VNT, RBCZ en SCAG

Om mijn professionaliteit en competenties verder te vergroten heb ik me aangesloten bij de VNT (Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten). Deze beroepsvereniging faciliteert o.a. bij- en nascholing, intercollegiale toetsing en ziet toe op de handhaving van de beroepscode en beroepsethiek. Hierdoor bent u als cliënt gewaarborgd van een therapeut die voldoet aan hoge kwaliteitseisen.

Tevens ben ik verbonden aan de stichting ‘Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg’ (RBCZ). Dat is een organisatie die therapeuten de mogelijkheid biedt zich gekwalificeerd te registreren en die belanghebbenden betrouwbare en actuele informatie geeft over de aangesloten beroepsbeoefenaren.

Ten slotte heb ik me aangesloten bij de geschillencommissie ‘Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen’ (SCAG). Het is een onafhankelijke orgaan waarbij cliënten met een klacht over de therapeut terecht kunnen.

 

Waarborgen

Ter verkrijging van het lidmaatschap bij de beroepsvereniging heb ik (de verkorte versie van) de eed van Hippocrates (Griekse arts 400 v.Chr.) afgelegd, waarbij ik mezelf verplicht bepaalde beroepsregels te zullen handhaven.  Ik zal derhalve te allen tijde integer omgaan met informatie die mij tijdens het consult ter ore komt en de geheimhoudingsplicht heb ik hoog in het vaandel staan. Ook zorg ik ervoor dat de privacy van de cliënt gewaarborgd blijft.

Nira Lichaamsgerichte therapie is gevisiteerd door de Beroepsvereniging VNT en de praktijk is beoordeeld op o.a. bevoegdheid, hygiëne, dossier, administratie, bedrijfsvoering, kwaliteit, veiligheid, etc. Op alle punten is goed gescoord en een certificaat is hiervoor uitgereikt.

 

Links;

RBCZ https://www.rbcz.nu/index.html
SCAG https://www.scag.nl/
VNT https://www.vnt-nederland.nl/