Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

In mijn praktijk in Den Bosch behandel ik mensen met PDS. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of spastische darm is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.

Beweeglijke en gevoelige darmen

Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Teveel bewegingen  noemen we ook wel spasmen of verkrampingen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met name op rek of uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS. PDS wordt daarom ook wel prikkelbare of overgevoelige darm genoemd.

Helaas wordt er nog vaak gezegd dat er niets aan te doen is. Echter met hypnotherapie zijn deze klachten goed te behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 85% van de mensen hier baat bij heeft.

PDS prikkelbare darm syndroom

Behandeling

We kijken samen wat er aan de hand is en maken een plan, waarbij ik je help om opnieuw in contact te komen met je kracht zodat jij jezelf kunt genezen.

De behandeling bestaat uit een intakegesprek en 5- 10 vervolgconsulten.

 

Tijdens de vervolgafspraken

  • richten we de aandacht op leefwijze, voeding en inzicht in stressmomenten
  • maken we gebruik van ontspanningsoefeningen, hypnotische vaardigheden om de spanning en gevoeligheid van je dikke darm te verminderen.
  • kijken we ook naar je persoonlijke doelen en persoonlijke ontwikkeling

Mochten er meerdere consulten nodig zijn, in verband met andere problematiek of klachten dan is dat mogelijk

PDS Hypnotherapie

Hypnotherapie bij PDS  is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarmee prof. Dr.P.J.Whorwell is begonnen en dat vervolgens verder is uitgewerkt door Dhr. Mahoney klinisch hypnotherapeut.

Diagnose

Wanneer je de diagnose PDS via de huisarts of specialist heeft dan komt je in aanmerking voor het speciale programma van Michael Mahoney en prof Dr. Whorwell. De diagnose is belangrijk omdat hiermee andere organische afwijkingen aan de dikke darm uit gesloten worden. Gebruik van medicatie heeft geen invloed op de behandeling.