Wat is EMDR?

EMDR is de afkorting van Eye Movement, Desensitisation & Reprocessing.
Schokkende, stressvolle, angstige of eenzame ervaringen die in je leven een nadrukkelijke rol blijven spelen, zijn met EMDR goed te behandelen. EMDR is een effectieve behandelmethode voor mensen met een trauma, bij angsten, fobieën of andere klachten. Het werkt door het stimuleren van beide hersenhelften, hierdoor kunnen ‘vastzittende’ emoties, gedachten of somatische klachten alsnog verwerkt worden.

Het is een wetenschappelijk bewezen methode die al bij veel mensen tot een doorbraak heeft geleid.

Het klinkt zo zwaar, een trauma, en toch loopt eigenlijk iedereen wel met een trauma rond. Een trauma is een gebeurtenis of een reeks aan gebeurtenissen die ingrijpend waren voor je en die impact hebben op je huidige gedrag gedachten en gevoelens. Het gaat om een angstige of stressvolle situatie die je deed verkrampen, verstijven of bevriezen. Soms herinner je je het moment niet eens als traumatisch.


Grote impact

Het kan iets heel ‘simpels’ zijn: je wilde helpen en je werd uitgelachen; je werd genegeerd door vriendinnen; er werd opgeschept over je vriendinnetje waardoor je het gevoel kreeg dat je er niet toe deed. Zo’n gebeurtenis lijkt simpel, maar de impact is groot. En het kan ook een zeer heftige gebeurtenis zijn: verkrachting, overlijden van een naaste, verkeersongeluk, mishandeling, vernedering, harde/moeilijke opvoeding. Door een trauma ben je iets over jezelf gaan geloven: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet lief genoeg, ik ben schuldig, ik kan niemand vertrouwen, etc.

Moedeloosheid wordt vitaliteit
Spanning wordt ontspanning
Angst wordt veiligheid
Stress wordt kracht